Anshita Gupta’s Barclays Interview Experience

“Anshita Gupta’” who is placed at “Barclaystalks about her interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what she says about the placement season.

Her Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Khushi Bansal”

Profile offered: BA 3 Graduate

Job Location: The final location has not been allocated yet, but it would either be Chennai or Pune.

CGPA Cutoff: 6

Branch and Graduation Year: COE – 2023

Interview Difficulty Level:I would like to rate the difficulty as 5-6 which is pretty moderate if one is well-prepared and clear with basic concepts.

Here are the questions we asked Anshita Gupta to know about her interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer:Hello, my name is Anshita Gupta. I am a final year student at Thapar University pursuing B.E. I have been recently placed at Barclays – a British universal bank and interned at Juniper Networks.

Question 2: Was there any internal CGPA cutoff ? If yes, then how much ?

Answer:No such internal cgpa cutoff.

Question 3: What was the procedure of the placement that took place? (Shortlisting criteria/ coding or aptitude test/ number of interviews)

Answer: There was 1 coding round held on an online platform and 1 technical interview. Each round was an elimination round.

Question 4: Tell us about the written/online test. (Aptitude, Coding, Test Platform, etc)

Answer:The written test had two sections, first one was MCQ based test with questions on oops concepts, operating systems, SQL queries (DBMS), Data Structures and Algorithms consisting mostly of output based questions. The second part had two coding questions which had to be solved in some given time. This was conducted on an online platform –Hacker earth.

Question 5: Tell us about Interview Round 1 including the questions that were asked.

Answer:The interview was a technical one which went on for about 30-40 minutes. It again included questions related to core subjects which included oops, dbms, computer networks, operating system and one very basic DSA question . There were questions from the projects that I had developed. The project-based questions were mostly focused on questions from one of my web development projects. One should have deep understanding related to projects mentioned on resume.

Question 8: What were the key factors of your selection?

Answer: The most important factor for selection is being clear with your basic programming related concepts and being confident enough to put them out in front of interviewers. It is also important to be aware of what you are speaking and not fumble while presenting your points. Staying positive and working hard also are some points that need to be focussed on.

Question 9: What are the things students should focus on, in order of priority?

Answer: As oops is the basis for most things be it DSA or codes in OS, it is important to be clear with its concepts, then focus on other subjects such as DSA, OS, DBMS which includes SQL queries which are beneficial and finally computer networks (very important for networking companies) . One should also work on polishing their soft skills side by side and developing some projects is good and gives a boost to one’s confidence.

Question 10: According to you, what role do extracurricular activities, as well as participation in societies, play?

Answer:Extracurricular activities always add on to the technical skills one possesses, they show a person’s interest in a surplus of fields. But as of for technical roles , they’re not of much importance . As for non-tech roles they are the heart and soul of the selection process, one’s involvement in societies and fests helps create a good profile while sitting for such positions in a company.

Question 11: Were there any companies you got rejected from after appearing for their interview? If yes, then tell us about your rejection story and what do you think were the reasons for your rejection?

Answer:I did face rejection from 3 companies before finally getting placed at Barclays. Rejections do feel like the end of the world but it is necessary to not keep mourning for the loss for long and rather get up, pick on your mistakes and work on them for the next time. Not getting demotivated is the most important aspect that one needs to focus on while sitting in an interview as rejections are part and parcel of the process until we reach the stage that has been planned for us.

Question 12: What message would you like to give to your juniors regarding the stress they go through during placement season?

Answer: At the end you have to deal with the feeling not being good enough, too much stress, so please be patient because everybody gets placed eventually, enjoy and take a break while preparing.

Question 13: Any other advice you would like to give to your juniors?

Answer: College is a place to learn and grow so it is important to enjoy as well as focus on studies in this process. Getting too immersed in studies or not focusing on them at all could be disastrous so a balance between the two is crucial. So it is important to make some good friends and memories with them that you can cherish for a lifetime.

Question 14: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer:LinkedIn: http://linkedin.com/in/anshita-gupta-1172161b3

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.