Aparajita Jha’s Deloitte Interview Experience

“Aparajita Jha” who is placed at “Deloittetalks about her interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what she says about the placement season.

Her Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Danish Agnihotri”

Profile offered: Analyst

Branch and Graduation Year: EIC-2023

Job Location: Gurgaon/Hyderabad/Bangalore

Cgpa Cutoff:6.0

Interview Difficulty Level: 7/10

Here are the questions we asked Aparajita Jha to know about her interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer:Hi!! I am Aparajita Jha, a final year Electronics Instrumentation and Control undergraduate. I am placed at Deloitte as an Analyst. Being born in Tatanagar, the foundation of the industrial revolution, I took up my stream owing to Industry 4.0 and Smart Automation providing me the best of the technical department.

Question 2: Was there any internal CGPA cutoff ? If yes, then how much ?

Answer:No CGPA cutoff .

Question 3: What was the procedure of the placement that took place? (Shortlisting criteria/ coding or aptitude test/ number of interviews)

Answer: 1. First the form were open to all .

2. Then there were Logical test, coding MCQ [and there were time based questions].

3. There was only one round of interview.

Question 4: Tell us about the written/online test. (Aptitude, Coding, Test Platform, etc)

Answer:1. There was just a time-based coding test consisting of basics of OOPS and you have to submit question first to move on next part.

Question 5: Tell us about Interview Round 1 including the questions that were asked.

Answer: So there was only one interview round after quaifying the online test. My interview was tentatively scheduled from 12:15 but nobody showed up in the meeting room and I waited eagerly almost 2 hours, nerves getting the best of me. The interviewer came around 2:40 and told me it is just a test of patience and those were the most nerve-wracking seconds I ever spent. In my experience, patience is the key to success truly. Some of the questions that the interviewer asked me were : 1. A well was 50 m Deep, a man climbs 4 meter each day and slides down 3 meter the same day. How many days will it take to climb well?. How can you cut a cake in equal halves and have only 3 chances. The differentiated penny bag question as well. 2. Basic algorithms (can refer H.Cormen) 3. Question related to the angle of elevation, depression etc. 4. Basics of python. I was asked to code as well on screen share. 5. Project based question on Tensorflow, Keras and OpenCV.

Question 6: What were the key factors of your selection?

Answer: Patience was the key factor of my selection. Those two hours that I waited was something that made good points of mine in the mind of interviewer.

Question 7: What are the things students should focus on, in order of priority?

Answer: According to me, a student should focus on some of the topics (for good placement in such a technical field): –

1. SQL

2. Basic Python (difference between tuples, dictionary, sets and lists as such)

3. OOPs

4. Logical Reasoning and Aptitude

Question 8: According to you, what role do extracurricular activities, as well as participation in societies, play?

Answer: I was part of many a societies. They do play a substantial role in naturally building your social communication skills and help explore team work and makes you punctual as well. It is always up to you. One can habitually take up a hobby as a part of a role in any society.

Question 9: Were there any companies you got rejected from after appearing for their interview? If yes, then tell us about your rejection story and what do you think were the reasons for your rejection?

Answer:No, Deloitte’s interview was my first.

Question 10: What message would you like to give to your juniors regarding the stress they go through during placement season?

Answer: No, there is no practical need to take stress about anything. It would be a lie to mention I never had bad days, however, as I said, patience is key. I understand how you will feel after watching your friends getting interned and placed, I did not have any work experience, no internship, but you should always believe in yourself. There will be opportunity, grasp one, if not it then move on. If you possess that reasonable confidence on your knowledge, you are good to go.

Question 11: Any other advice you would like to give to your juniors?

Answer:Try figuring out what you enjoy and proactively work for it. I would just like to advise you to explore things. Just don’t get married to one company, god forbid if you do not get into it will seem like the end of the world. Be open to possible options. Try figuring out your niche. Just don’t try to cram arbitrary things and follow the herd. Focus on what you need and you sure will thrive.

Question 12: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/aparajita-jha/  

Email id – ajha_be19@thapar.edu

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.