Aryan Chaudhary’s American Express Interview Experience

“Aryan Chaudhary” who was placed at “American Expresstalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Radhika

Profile offered: Given choice between Software Engineer and Credit and Fraud Risk Intern. I opted for the latter because it revolved around data and data analytics.

Job Location: Presently Work From Home, later it can be from Gurgaon.

Branch and Graduation Year: Computer Engineering – 2022

Cgpa Cutoff: American Express hires through various competitions: one is Campus Programme, another is a national Competition(Smartathon). For these competitions, there was no CGPA cut but there is Global Services Group at AmEx which also hires students for which the CGPA cut is around 9.7.

Interview Difficulty Level: 9/10 (1-very easy, 10-very difficult)

Here are the questions we asked Aryan Chaudhary to know about his interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer: Hi! I am Aryan! I am a 4th-year student at Thapar pursuing Computer Engineering. I have always been good at academics. Apart from academics, I do enjoy sports and gaming.

Question 2: Describe Your written test experience specifying the number of rounds, details of each round, and type of test platform (online – amcat, hackerearth, etc / offline)

Answer: Smartathon was the written test only. The test platform was HackerEarth. It was 5-hour long from 9 PM to 2 AM with 4 questions(2 ques- 30 Marks each and the rest 2 ques- 10 Marks each). 2 questions were from the field of Machine Learning (dataset required good time to analyze), 1 was straightforward from K-nearest neighbors (only easy for those who had experience in ML). Overall, the test was challenging because no question was available online, and ”we were free to use Google Chrome”. My Rank was 105 after that was the interview round.

Question 3: Describe your all technical interviews specifying the number of rounds and details of each round (if any) (please share coding questions if possible)

Answer: The placement and recruitment department of AmEx is entirely interactive. The first standard question of every interview: “Tell us about yourself,” is the first crucial opportunity; it should revolve around the fields you are highly comfortable answering and which company is seeking. Besides academics, add your hobbies or other interests(sports or gaming) because it represents something about you. It will also give a clear idea to the interviewer that you are an open person with whom one can discuss different things. I didn’t have much interest in Competitive Coding, so I mentioned Machine Learning, Parallel Computing, High-Performance Computing, and Distributed Computing. AmEx uses Distributed Computing, so I smartly added, “I have worked in this field and am interested in working further.”
They further asked about the projects(Machine Learning) I did during internships and a research experience in IIT Roorkee.
AmEx is a data-driven company, so they asked me about the concepts of DBMS, SQL queries and joints(types of joints in a router), python(tell a function of string library which can eliminate empty spaces and about pandas(function to implement inner joints)).
Remember…American Express asks PUZZLES!

Question 4: Describe your all HR interviews specifying the number of rounds and details of each round

Answer: 2nd Round was a combined technical and HR round. “Don’t compete with the interviewer, don’t test their knowledge; rather, discuss with them.” Some questions were:-
1)Asked about the project based on Machine Learning from my Resume.
2)On a scale of 1-10, what will you rate your python?
Ans: I rate myself 8 out of 10. I am very comfortable with python. I have worked on various projects in the field of web development, Machine learning, and Distributed Computing, but still, I rate myself 8 because I don’t remember each and every library and the corresponding methods and classes.
3)Explain the 3 concepts of Object-Oriented Programming used in your internship project. : Data Abstraction, Inheritance and Encapsulation
4)Puzzles (simple ones): Jane’s mother has 4 daughters…Winter, Summer, Autumn.
5) What is American Express exactly?
Ans: I have attended the pre-placement talk, so I knew about what AmEx is. It’s a financial product company. The main thing about the company is that their cards (unlike Visa and Master cards) do manage not only transactions but also provide credits…a good personalized experience.
6) Choose b/w Software Engineering or Credit and Fraud Risk Department? :
Ans: I opted for CRF as it includes finance and management so better growth, better opportunities, and even I am interested in this field of data analytics.
At last, they asked if I had any questions for them.

Question 5: What were the key factors for your selection?

Answer: You should be confident and comfortable. Write true things in your resume but also don’t undervalue yourself. Mention your contributions to any project. Next, Communicate with the interviewer. Don’t just answer…discuss with them….optimize the solution if you don’t know the answer fully. Consider the interviewer as your mentor; they have many years of experience.

Question 6: What are the things students should focus on in order of priority?

Answer: It totally depends on the interest of a particular student. If you are only placement oriented, do Data Structures and Algorithm, but if you are actually interested in Engineering, so explore various fields…Discover yourself!

Question 7: According to you, what role do extracurricular activities as well as participation in societies play?

Answer: It’s very important to be a part of societies. You can take sessions based on your knowledge, but the barrier is stage fear and confidence during communication. So, by participating in societies, you conquer your fears. After communicating with so many people in front of the stage and talking with seniors, you gain confidence, improve communication skills and eventually come into your comfort zone. Even when you take interviews for recruitments in societies, you develop the vision of an interviewer and get to know what exactly are the expectations from the candidates.

Question 8: Any Other Advice you would like to give to your juniors?

Answer: Take advice from seniors but do not follow them blindly because it’s not possible that you also have the same journey as your seniors’ and in the end, there must be no regret about what we chose. Follow your Passion!
Ask one question to yourself: “Placement ke liye engineering karni hai yaa engineering ke liye engineering karni hai?” For Placement, DSA is must otherwise pursue different fields: web dev, app dev, ML, AI, Blockchain, cloud computing, and many others.

Question 9: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: aryan.28.july@gmail.com

Your LinkedIn Profile URL: https://www.linkedin.com/in/aryanaces/


For any further Queries feel free to comment below.

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.