Garvit Gupta’s American Express Interview Experience

“Garvit Gupta” who was interned at “American Expresstalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Harmanjot”

Profile offered: Software Development Engineer

Job Location: Bangalore

Branch and Graduation Year: Computer Engineering – 2022

Cgpa Cutoff: 7

Interview Difficulty Level: There were two interviews. The first interview I would rate it 7 and the second one I would rate it 8. (1-very easy, 10-very difficult)

Here are the questions we asked Garvit Gupta to know about his interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer: My name is Garvit Gupta. I have completed my Btech from Thapar Institute of Engineering and Technology.

Question 2: Describe Your written test experience specifying the number of rounds, details of each round, and type of test platform (online – amcat, hackerearth, etc / offline)

Answer: It was on an online platform – amcat. There were 3 questions based on coding related to general data structures and some aptitude questions. There were questions regarding the operating system and database management.

Question 3: Describe your all technical interviews specifying the number of rounds and details of each round (if any) (please share coding questions if possible)

Answer: I remember interview questions. Questions were regarding my personal studies and some questions were regarding aptitude questions. The first Coding question was regarding fractional abstract and the second question was a bit complex. It was not requiring that much knowledge of data structure but yes thinking process was quite good.

Question 4: Describe your all HR interviews specifying the number of rounds and details of each round

Answer: There were basically two interviews both technical but there were questions regarding HR questions like why American Express? and some of the questions like how will your lifestyle change we shifted to our city.

Question 5: What were the key factors for your selection?

Answer: Just be confident. The interviewer will always be looking for one point or one ability to match up with the job profile.

Question 6: What are the things students should focus on in order of priority?

Answer: In particular to placements students should prefer practicing data structures on any platform. Then algorithms, then operating system, then database management, and sometimes computer networks.

Question 7: According to you, what role do extracurricular activities as well as participation in societies play?

Answer: Participation in Toastmasters for 3 years helped me a lot in growing my interpersonal skills and my overall growth. It helped me in becoming a good communicator.

Question 8: Any Other Advice you would like to give to your juniors?

Answer: Be confident.

Question 9: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: ggupta_be18@thapar.edu

Your LinkedIn Profile URL: https://www.linkedin.com/in/garvit-gupta-a759a3175


For any further Queries feel free to comment below.

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.