Piyush Pahuja’s illuminz Interview Experience

Scroll this

“Piyush Pahuja” who was placed at “illuminztalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Urva Sharma”

Branch and Graduation Year: CSE – 2021

Profile Offered: Working as a Software Developer intern – Internship with PPO

Job Location: Mohali

CGPA Cutoff: Aggregate of 10th score, 12th score and the college CGPA which should make up to 70%

Here are the questions we asked from Piyush Pahuja to know about his interview experience.

Question 1:Introduce yourself to the readers.

Answer: My name is Piyush Pahuja. Currently I am pursuing B.E. from Chitkara University. I am in final year. I love to explore new technologies. I also have some projects which are deployed on the Internet.

Question 2:Describe your written test experience specifying the number of rounds, details of each round and type of test platform ( If online mention the type of test platform eg. Hackereart, CoCubes, Amcat etc).

Answer: Most of the questions were Aptitude based and there were two coding questions. The aptitude based questions were a bit tricky but I would not say that they were tough questions. They just need the correct presence of mind to be solved. The answer is hidden somewhere in the question itself. You just need practice to solve these kind of questions.

Question 3:Describe your all technical interviews specifying number of rounds and details of each round (if any)(please share coding questions if possible).

Answer: One technical round and one semi technical round. They asked me more questions about Front End or you can say React Js. They saw the code of my project. they saw the quality of the code and what is my approach while i am writing the code.

I was asked my hobbies and interests and all the technologies which I know. After that he started asking about my project. I explained the entire code to him.
During the semi technical round, I was again asked about my projects, which was my favourite project and which project I liked the most. From those projects, he asked me about SQL. He was giving me conditions/ situations and asking me about what would I do in this condition and what would I do in the similar other situations. He was asking me questions like that. He also asked me puzzles.

Question 4:Describe your all HR interviews specifying number of rounds and details of each round.

Answer: Basically, she was telling me about the company, about what they do, what facilities would they be providing and that I will have to join the office. It was a normal conversation.
The key is to not speak unnecessarily in that HR round and be confident about yourself.
She asked me about my background and what my family members do.

Question 5:Key factors for your selection.

Answer: My projects were the key factors for my selection.

Question 6:According to you, what role does extra curricular activities as well as participation in societies play?

Answer: They help in increasing your confidence. Confidence is that one thing which is noticed by the interviewer.

Question 7:Your Instagram handle (we will tag you when we post your interview experience).

Answer: _yourealion11_

Question 8:Your Phone Number (Only if you want to help your juniors on call).

Answer: 70159 79411

Question 9:Your LinkedIn Profile link.

Answer: https://www.linkedin.com/in/piyush-pahuja-222140171/

Question 10:Please tell about some of the projects that you have made.

Answer: I have a project in React Js. Basically front-end was done by me and backend was done by someone else. It was a project in which the user can login, logout and play different games. We took APIs for different games from the Web. If the user hasn’t logged in, then different games would be served and if he/she has logged in , then different games would be served. He will get coins if he wins the game and lose some coins if he loses the game.
I had done freelancing for a startup company. I had made a mobile application for them Front end was done by me and back end was given to me.
That was my major project because it is deployed on the Play Store also. It was about the company’s business logic, login and logout options. If a company person has logged in, then different screen would be shown ,otherwise, a different screen would be shown.

Question 11:What are the technical skills that juniors should develop for going in this particular field?

Answer: All topics are equally important.
Sometimes, what happens is, the things that are taught to you for a longer period of time are more focused upon than the things which are new to you. So your responsibility as a student is to keep practicing those new topics more and more so that you have a grip on those new topics as well.


For any further Queries feel free to comment below.

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.