Prakash Kumar’s Coding Ninjas Interview Experience

“Prakash Kumar” who was interned at “Coding Ninjastalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Sidhant”

Profile offered: Content intern

Job Location: Gurgaon (Work from home as of now)

Branch and Graduation Year: CSE – 2022

Cgpa Cutoff: 7.0 & Eligible branches(COE, CSE, ENC, ELE, ECE, EIC)

Interview Difficulty Level: There were two rounds of interviews. The first interview was casual, and the second one was managerial. I would rate the difficulty level first interview a 7/10. And the second interview was an 8/10. (1-very easy, 10-very difficult)

Here are the questions we asked Prakash Kumar to know about his interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer: I am Prakash, a 4th-year Computer Science student. I am interning at coding ninjas. My interest lies in machine learning and artificial intelligence. I also have a keen interest in cloud computing.

Question 2: Describe Your written test experience specifying the number of rounds, details of each round, and type of test platform (online – amcat, hackerearth, etc / offline)

Answer: There were two rounds of written tests. The Platform used was Coding Ninjas.
Round 1: There were 13 questions. Ten were MCQs, and 3 were coding questions. The first coding question was easy, it was on pattern printing. The last one was a bit challenging.
Round 2: In round 2, they gave us a module from the Coding Ninjas platform. We had to go through it. It consisted of 1 hour of content. After seeing the module, we had to fill out a google form which had 4-5 questions. Since this post was that of a content intern, we had to review their content. We had to tell them what we found interesting, where the module lagged in its content, and places where there was a scope of improvement. We had to give detailed feedback for all these questions.

Question 3: Describe your all technical interviews specifying the number of rounds and details of each round (if any) (please share coding questions if possible)

Answer: There were two rounds of interviews. There were no coding questions in the interviews.
Round 1: In the first interview, they asked me questions from my resume. I had mentioned a few projects that I had worked on, and they dug deep into the concepts I had used in my projects. They asked me if I was comfortable joining the company as a content intern since this profile was different from the software profile. They asked me to recall the answers I had given in my google form, and they questioned me on those answers. E.g., They asked me how we could improve the lectures that were a part of the module.
Round 2: This was a managerial round. They asked me about my interest, and I told them that I was interested in machine learning and DBMS. They gave me a situation that if I were a content creator for coding ninjas and required to prepare a course on these topics, how would I do it. They asked me for a course structure that I would follow such that the students face minimum difficulty. I asked them for a few minutes to prepare and then answered how I would start teaching them from simple basic concepts and slowly advancing to higher levels. They also asked me how I would resolve the doubts of students if there were any. The last 10 mins of this round were for basic HR questions.

Question 4: Describe your all HR interviews specifying the number of rounds and details of each round

Answer: No specific HR interview.

Question 5: What were the key factors for your selection?

Answer: The key factors for my selection were my resume. Other than that I was calm and confident throughout the interview. I had prepared well for my interviews and they liked my answers.

Question 6: What are the things students should focus on in order of priority?

Answer: You should prepare a good resume and add only those things that you’ve done. You should have good knowledge of all the things that you’ve mentioned on your resume. You can refer to some resume structures online. You should maintain a good flow in your resume to be easy to comprehend and visually appealing. Other than this, you should be thorough with the concepts of DSA, OOPs, DBMS and OS.

Question 7: According to you, what role do extracurricular activities as well as participation in societies play?

Answer: I was not a part of many societies; I was only a part of URJA, which conducted sports tournaments. Societies help you to make more friends and connect to more people. In terms of the interview, being a part of different societies shows that you are making an effort to communicate with people. This indirectly also shows your communication skills and confidence.

Question 8: Any Other Advice you would like to give to your juniors?

Answer: The main advice that I would give is that you are not required to focus on too many topics. Whatever you have learned in the past year, focus on those topics and revise them thoroughly. Don’t think about doing the topics that are left. Whenever a company comes, they hold a pre-placement talk. I would suggest all my juniors attend them properly since they talk about their future endeavors. They also talk about what kind of work the company expects from you. This can be very helpful as a deciding factor on whether you should sit for the interview or not. Making a good resume with a proper flow is also very important. You can add whatever you want to your resume but make sure you know it.

Question 9: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: prakashkumar100198@gmail.com

Your LinkedIn Profile URL: https://www.linkedin.com/in/prakash100198/


For any further Queries feel free to comment below.

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.