Rahul Gilhotra’s Samsung R&D- Noida Interview Experience

“Rahul Gilhotra” who is placed at “Samsung R&D – Noidatalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Akshita Bhola”

Profile offered: R&D Engineer

Job Location: Noida

Branch and Graduation Year: CSE- 2023

Cgpa Cutoff:7.3

Interview Difficulty Level: 8

Here are the questions we asked Rahul Gilhotra to know about his interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer: My name is Rahul Gilhotra and I love to make a computer do what I want it to do.

Question 2: Was there any internal CGPA cutoff? If yes, then how much?

Answer:No

Question 3: What was the procedure of the placement that took place? (Shortlisting criteria/ coding or aptitude test/ number of interviews)

Answer:There was no shortlisting criteria except for a current CGPA of 7.3. There was one coding round, one techincal and one HR round.

Question 4: Tell us about the written/online test. (Aptitude, Coding, Test Platform, etc)

Answer:There was one coding ques of medium level based on recursion. Link to the question- https://gist.github.com/gunpreet34/c2d0cd1c14caec3085c03457bd587537 There were 50 test cases which you need to pass in order to get shortlisted for the interview round. Even if you pass 49 test cases, you won’t get shortlisted for interview. A maximum of 10 submissions were allowed for the same. There was an option to copy the sample inputs which I didn’t know initially but since the test took place in an offline mode so the Samsung official came to my desk and helped me with that. I’d been targeting Samsung for long so I had practiced multiple coding questions that Samsung generally asks and hence I was able to pass all the test cases within an hour although 3 hours were provided to us for the same. Platform for the test was Samsung SW professional

Question 5: Tell us about Interview Round 1 including the questions that were asked.

Answer: 12 students were shortlisted for the interview round on the basis of the coding test that had taken place earlier. I was one of them. My technical interview was taken by a Samsung official who had been working with Samsung for the past 12 years. So, the interview begins with my introduction and then he started with asking me about the projects I have worked on in my college time. I made an android application using java which gave me an edge over others because Samsung Noida majorly works on mobile development. Next, he bombarded me with DSA questions – what are the data structures you know, find cycle in a graph by DFS/BFS both, BST questions. Post that, he asked me by which approach did I solve the online test’s questions. He was asking me to write code of everything while explaining. After writing the approach he cross questioned me. Then he moved to linked list and stack question. After he figured out that I’m good with DSA, he moved on to OS. I answered almost each and every question correctly and confidently. Fortunately, I got shortlisted for the HR interview.

Question 6: Tell us about the HR interviews(if any) specifying the number of rounds and questions asked.

Answer: It was a very different experience for me. The HR right away told me that I’ve already showcased my technical skills in the earlier rounds so I now I just need to be the Rahul that I am. We had a candid conversation which revolved around me, my friends, my likings, my dislikings etc. I made sure to add a pinch of humor in the conversation in order for us to be more comfortable, which luckily worked out for me since we’ve become really good friends by the end of the interview.

Question 7: What were the key factors of your selection?

Answer:Confidence, DSA, OS, DBMS Honesty and Luck on the top of it.

Question 8: Were there any companies you got rejected from after appearing for their interview? If yes, then tell us about your rejection story and what do you think were the reasons for your rejection?

Answer: Mckinsey & Co., Celigo, Ericsson, MAQ and Accenture. In Mckinsey, I wasn’t prepared much as it was my first interview. In Celigo, I cleared all 3 technical rounds but got rejected in the HR round. I was really disheartened by that to be honest since I didn’t expect that to happen. In Ericsson, they wanted to recruit females so gave them more priority. In MAQ, in the last interview round, I got stuck at a DSA question which I figured out just after the interview ended. In Accenture, there was just one interview round which was purely HR based so maybe my luck didn’t work out.

Question 9:What message would you like to give to your juniors regarding the stress they go through during placement season?

Answer: Be Patient.

Question 10: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: LinkedIn:https://www.linkedin.com/in/rahulgilhotra/

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.