Sahil Dhankar’s American Express Interview Experience

Scroll this

“Sahil Dhankar” who was placed at “American Express (Internship)talks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Sukruth Ganesh”

Profile offered: Technical Intern at American Express

Branch and Graduation Year: Computer Engineering, 4th Year

Package Offered: 30k/month

Cgpa Cutoff : 7.5

Interview Difficulty Level: 7/10 (1-very easy, 10-very difficult)

Here are the questions we asked from Sahil Dhankar to know about his interview experience.

Question 1:Introduce yourself to our readers.

Answer: A self motivated and detail oriented multitasker with excellent technical and communication skills. Completed several college level projects which had a scope for learning and challenge. Further enhanced my skills regarding latest technologies. Also gained leadership experience by organizing and participating in various college level events.

Question 2:Describe Your written test experience specifying number of rounds ,details of each round and type of test platform(online -amcat,hackerearth etc offline)

Answer: Written test consisted of 2 sections (75 minutes test.) :
1st- Coding round : 2 moderate competitive coding questions.
2nd- 50 MCQ questions in 40 min. – Technical Apti, XML, Javascript, Android, DS etc.

Question 3:Describe your all technical interviews specifying number of rounds and details of each round (if any)(please share coding questions if possible)

Answer: Total Rounds 3:
1st round : Basic C/C++ OOPS questions, DBMS queries(moderate to hard), design patterns, Project related questions.
2nd round: (Technical +HR): Questions from RESUME like everything was asked in detail. Machine Learing concepts in depth.
3rd round: (With 2 Directors) :This was the most difficult round as the directors were very experienced. Asked various questions about the Data Structures and was asked to design a Block Chain which I i plemented using linked lists and networking. Projects were discussed in detail with focuss on the coding and implementation. Various puzzles were asked.

Question 4:Describe your all HR interviews specifying number of rounds and details of each round

Answer: 2nd and 3rd technical round was also HR related rounds.

Question 5:Key factors for your selection

Answer: Thorough concepts of Data Structures, DBMS, Networking and Machine Learning Knowledge as all my projects were based on them.

Question 6:Advice to juniors for technical skills they should develop

Answer: Focus on DBMS, Data Structures, Communications Skills and read about recent developments in technology.

Question 7:Advice to juniors for cracking HR round

Answer: Be confident, don;t hesitate to clarify the questions and be honest.

Question 8:How important do you think are co-curricular activities (placement point-of-view)

Answer: 8

Question 9:Any co-curricular activities (that you were a part of) that you think are worth mentioning

Answer: Various Position of responsibilities throughout my college.
TEDx TU and Placement Head, UG really benefitted me .

Question 10:Your Achievements (optional)

Answer: Merit Scholarship and Certificate for securing 2nd rank in Computer Engineering batch 2015-16.

Question 11:Which are the subjects one should have a thorough knowledge about, to gain an edge over other students (specific to your branch)?

Answer: DBMS, Data Structures, Networking.

Question 12:What are your plans for the future?

Answer: Persue the internship, if I find it worth working for, continue otherwise go for further studies.


For any further Queries feel free to contact below:
ssahil_be15@thapar.edu, 8054569096, https://www.linkedin.com/in/sahil-dhankar-01b33a156/

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.