Sahil Dhankar’s American Express Interview Experience

Scroll this

“Sahil Dhankar” who was selected in “American Express (Internship)” talks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Sukruth Ganesh”

Profile Offered: Technical Intern

Branch and Graduation Year: COE-2019

Package Offered: 30k/month (stipend)

Cgpa cutoff:  7.5

Interview difficulty level: 7/10 (1-very easy, 10-very Difficult)

Here are the questions we asked from Sahil Dhankar to know about his interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer : A self motivated and detail oriented multitasker with excellent technical and communication skills. Completed several college level projects which had a scope for learning and challenge. Further enhanced my skills regarding latest technologies. Also gained leadership experience by organizing and participating in various college level events.



Question 2: Describe Your written test experience specifying the number of rounds, details of each round and type of test platform ( If online mention the type of test platform eg. Hackereart, CoCubes, Amcat etc).

Answer: Written test consisted of 2 sections (75 minutes test.) :

1st- Coding round : 2 moderate competitive coding questions.

2nd- 50 MCQ questions in 40 min. – Technical Apti, XML, Javascript, Android, DS etc.

Question 3: Describe your all technical interviews specifying the number of rounds and details of each round.

Answer: Total Rounds 3:

1st round : Basic C/C++ OOPS questions, DBMS queries(moderate to hard), design patterns, Project related questions.

2nd round: (Technical +HR): Questions from RESUME like everything was asked in detail. Machine Learing concepts in depth.

3rd round: (With 2 Directors) :This was the most difficult round as the directors were very experienced. Asked various questions about the Data Structures and was asked to design a Block Chain which I i plemented using linked lists and networking. Projects were discussed in detail with focuss on the coding and implementation. Various puzzles were asked.

Question 4: What do you think were key factors in your selection?

Answer: Thorough concepts of Data Structures, DBMS, Networking and Machine Learning Knowledge as all my projects were based on them.

Question 5: Advice to juniors for technical skills they should develop

Answer: Focus on DBMS, Data Structures, Communications Skills and read about recent developments in technology.

Question 6: What would you like to advise juniors for cracking the HR round of this company?

Answer: Be confident, don’t hesitate to clarify the questions and be honest.

Question 7: How important do you think are co-curricular activities (placement point-of-view)

Answer: 8/10 (1-Not at all important, 10-Highly Important)

Question 8: Any co-curricular activities (that you were a part of) that you think are worth mentioning

Answer: Various Position of responsibilities throughout my college. TEDx TU and Placement Head, UG really benefitted me .

Question 9: Your Achievements (optional)

Answer: Merit Scholarship and Certificate for securing 2nd rank in Computer Engineering batch 2015-16.

Question 10: Which are the subjects one should have a thorough knowledge about, to gain an edge over other students (specific to your branch)?

Answer: DBMS, Data Structures, Networking.

Question 11: What are your plans for the future?

Answer: Persue the internship, if I find it worth working for, continue otherwise go for further studies.


For any further Queries feel free to contact below:

Email: ssahil_be15@thapar.edu

Phone: 8054569096

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/sahil-dhankar-01b33a156/

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.