Sparsh Wadhwa’s Hevo Data Interview Experience

Scroll this

“Sparsh Wadhwa” who was placed at “Hevo Datatalks about his interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what he says about the placement season.

His Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Karan Madan”

Branch and Graduation Year: ENC – 2021

Profile Offered: Product management

Job Location: Not sure

CGPA Cutoff: 7

Here are the questions we asked from Sparsh Wadhwa to know about his interview experience.

Question 1:Introduce yourself to the readers.

Answer: I’m Sparsh Wadhwa. I just got placed in Hevo Data. I am a strong business development professional with a BE focused in Electronics and Computers from Thapar. I’m skilled in digital marketing, data analytics, adobe photoshop, project management among others.

Question 2:Describe your written test experience specifying the number of rounds, details of each round and type of test platform ( If online mention the type of test platform eg. Hackereart, CoCubes, Amcat etc).

Answer: Placement process:
Step 1: We were given 24 hours to learn how some data analytics softwares like Fivetran, Amazon AWS Redshift work. The Next day we had a 2 hour test and we were given a questionaire about products.
Like, comparision between 2 products, what is the unique selling point of this product and why do people use this particluar product over their competition. We had to prepare a word document and send our answers to them after 2 hours.
On the basis of this test, 30 people were short listed for 2 positions – Product management and research analysis.

Then, for my portfolio, there were 2 case studies ahead.
First case study:
They gave us some tools and told us you are a data analytics consultant for a company. Use these tools to automate the company’s hiring process and make a word document illustrating how the system works and how to use it. We had 12 hours for it.

After case study 1, 8 people were short listed.

Case study 2: Pattern analysis (2 hours were given)

We were given a unclean data set in Excel. Using that we had to derive certain parameters and find out trends. We had to give recommendations based on that. After this, 5 students were short listed.

Question 3:Describe your all HR interviews specifying number of rounds and details of each round.

Answer: Normal HR questions which everyone prepares.
CV related questions.
Some situational questions – Like “Imagine you are opening a bakery in Delhi and there are 100 more competing bakery with you. Devise the marketing campaign for that company. How will you grow in the digital space?

Question 4:Key factors for your selection.

Answer: I decided very early that I don’t want to go for a core coding job. That’s why I focused on data science, data analytics and consulting. I didn’t focus much on academics. I had 7.58 CG. I like ML. So, ML and python helped me in data analytics.
DBMS, SQL knowledge was also imp.
I had some experience of google sheets from working with AIESEC which was part of my selection. I knew Excel. I have some experience with photoshop, writing proposals and business development stuff. So, I knew content creation which helps in presenting your analysis.
I had some leadership experience again from working in AIESEC.
In fact my interviewer was an AIESEC alumni as well. He was in AIESEC Jaipur. We had a chat about AIESEC and I connected with him.

Question 5:What are the things students should focus on in order of priority?

Answer: Decide early whether you want to go for tech or non tech. Don’t be someone who is not an expert at anything.
If you are going for a tech job. You should be clear with Data structures and algorithms, DBMS and OS etc.
For consulting jobs, you should know data analytics, excel, python. Participate in case study competitions.

Question 6:Advice to juniors for technical skills they should develop.

Answer: Again, Decide early whether you want to go for tech or non tech. Don’t be someone who is not an expert at anything. Focus more on practical learning.

Question 7:According to you, what role does extra curricular activities as well as participation in societies play?

Answer: They are imp. I credit AIESEC for my placement. I learned a lot there. Working for them, the hands on experience was great.
For non tech jobs, you should be able to speak well and have good aptitude. They want to see if you can lead a team, handle clients.
So, being part of societies will help you get that experience.

Question 8:Any other advice you would like to give to your juniors?

Answer: If you are going for technical jobs, Make projects. Practice coding. Have in depth practical knowledge because they will grill you in tech interview.

Question 9:Your Instagram handle (we will tag you when we post your interview experience).

Answer: https://instagram.com/sparsh.wadhwa?igshid=1e8l20eh0jyjz

Question 10:Your LinkedIn Profile URL

Answer: https://www.linkedin.com/in/sparsh-wadhwa-a8234b173


For any further Queries feel free to comment below.

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.