Sukhmanpreet Kaur’s Signify Interview Experience

“Sukhmanpreet Kaur’” who is placed at “Signifytalks about her interview experience and some other tips to prepare for placement season. Check out what she says about the placement season.

Her Interview was taken by UnsaidTalks Interviewer: “Dana Dhar”

Profile offered:Digital trainee but still ambiguous

Job Location: Nagavara , Bangalore

CGPA Cutoff: 7.0

Branch and Graduation Year: COE – 2023

Interview Difficulty Level: 3-4

Here are the questions we asked Sukhmanpreet Kaur’ to know about her interview experience.

Question 1: Introduce yourself to our readers.

Answer:Currently in 4th year,studying in Computer engineering branch, got placed

Question 2: Was there any internal CGPA cutoff ? If yes, then how much ?

Answer:Female- 7.5 Male-8.5.

Question 3: What was the procedure of the placement that took place? (Shortlisting criteria/ coding or aptitude test/ number of interviews)

Answer: There were four rounds.First round was online assessment round Second one was technical+HR round (leaning towards HR round) Third and fourth one were HR rounds Shortlisting criteria- don’t go down in rabbit hole just basic concepts of DSA,OOPS,DBMS,CN, being confident.

Question 4: Tell us about the written/online test. (Aptitude, Coding, Test Platform, etc)

Answer:Had two parts- Aptitude round consisted of Aptitude questions,was relatively easy,can be cracked with online question practice as concepts were from 11th and 12th grade. Coding one had basic C and Java questions,just syntaxes but C was tougher than Java ,navigation was off while testing,strong basics of DSA are important so for that practice well on leetcode and geeksforgeeks etc platforms. Code questions:- Reverse an array,print numbers with gap of 3,print date and time in c++ Theory :- real time example of inheritance, function overloading, difference between multiple and multilevel inheritance, what are inner and outer joins and the difference between them.

Question 5: Tell us about Interview Round 1 including the questions that were asked.

Answer: This round was technical+HR which included a few technical questions like basic OOPs,DBMS,DSA , discussion about projects worked on, situational questions on how to handle social situations of disagreement between colleagues etc

Question 6: Tell us about Interview Round 2.

Answer:Purely HR round which lasted for half an hour, which was more of an interactive session, about projects and background.

Question 6: Tell us about Interview Round 3.

Answer: Lasted just 10 minutes, asking about how comfortable you are with location, just general personal questions, being honest was important

Question 8: What were the key factors of your selection?

Answer:

1. Basic and in-depth knowledge of CN, OOPs,DBMS, OS, DSA by heart.

2. Concepts studied in curriculum to be well versed with.

3. Maintain CGPA above 8.5 atleast.

Question 9: What are the things students should focus on, in order of priority?

Answer:Maintain CGPA>8.5-concepts-technical skills-soft skills-additional skills according to your liking.

Question 10: According to you, what role do extracurricular activities, as well as participation in societies, play?

Answer:Societies don’t play that much of a role for technical role especially, helps in boosting confidence though ,was in Frosh , helped in eradicating stage fear , projects and skillset important.

Question 11: Were there any companies you got rejected from after appearing for their interview? If yes, then tell us about your rejection story and what do you think were the reasons for your rejection?

Answer:Got rejected in one company Cloud Era, others had tough test so wasn’t cleared, friends supported a lot in coping, seniors guided throughout. Reasons- 1. Under confidence and stress on face. 2. Some basic concepts weren’t clear. 3. Stuttered and didn’t respond well to recruiters.

Question 12: What message would you like to give to your juniors regarding the stress they go through during placement season?

Answer: At the end you have to deal with the feeling not being good enough, too much stress, so please be patient because everybody gets placed eventually, enjoy and take a break while preparing.

Question 13: Any other advice you would like to give to your juniors?

Answer: Practice, practice and practice as much on online platforms like leetcode and geeksforgeeks for technical skills. Work on your confidence. Start atleast 6-8 months ( prefer 1 year) for preparation. For non tech , prepare case studies and guesstimate. Focus on subjects in curriculum and maintain a good CGPA(>=8.5)

Question 14: How can we contact you? (LinkedIn Profile Link/Contact No./etc.)

Answer: MailId: sukhman.sukhi20@gmail.com

Get Free Posts Updates!

Signup now and receive an email once we publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.